Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

chicliste | επιλογή ποδηλάτου | ρύθμιση ποδηλάτου - σέλλα-ύψος-τιμόνι

|


Αν διστάζετε να ξεκινήσετε το ποδήλατο γιατί φοβάστε πως θα σας κουράσει η στάση οδήγησης, υπάρχει λύση:

Ψηλά το κεφάλι! 
Για πολλά χρόνια το να οδηγεί κάποιος ένα κουρσάκι σε σκυφτή επιθετική στάση ήταν εμβληματικό για τ΄αγόρια αλλά σχεδόν απαγορευτικό για τα κορίτσια.
Η εμφάνιση της τάσης για κομψή ποδηλασία στη πόλη επιβάλλει μια πιο άνετη στάση οδήγησης και τα λεγόμενα όρθια ποδήλατα επιστρέφουν δυναμικά.
Διαλέξτε λοιπόν ένα τέτοιο ποδήλατο από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην αγορά αφού προηγουμένως εφαρμόσετε μερικούς βασικούς κανόνες:

1.Βρείτε το σωστό μέγεθος.

Προτιμήστε ποδήλατα με σκελετό step-through (αυτά που τα λέγαμε κάποτε ΄γυναικεία΄ και που δεν έχουν κεντρικό διαμήκη σωλήνα) για να μπορείτε να ανεβοκατεβαίνετε άνετα. [δείτε εδώ οδηγό υπολογισμού μεγέθους ]

2. Δώστε μεγάλη σημασία στη στάση του σώματος και των χεριών.

Η παραμικρή ενόχληση, πόνος και η αίσθηση ότι κάθεστε άβολα, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να ρυθμιστεί.

3.Φυλάξτε τα …νώτα σας!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η σέλλα μας ρυθμίζεται κατά τον διαμήκη άξονα και κατά τον κάθετο άξονα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν σηκώνουμε απλώς τη σέλλα στο "σωστό" ύψος και τελειώσαμε.
Εξίσου σημαντική είναι και ρύθμιση στο αποκαλούμενο "εμπρός-πίσω" ενώ σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την κλίση που θα δώσουμε στη σέλλα μας.
Έχοντας φορέσει τα ποδηλατικά μας παπούτσια καβαλάμε το ποδήλατο και κάνουμε ανάποδα πετάλι μέχρι να φτάσει το μπράτσο του δισκοβραχίονα να είναι κάθετο με το έδαφος. Τότε πατάμε με το πίσω μέρος του πέλματος (την φτέρνα) το πετάλι και κοιτάμε να είναι το πόδι εντελώς τεντωμένο.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς χαμηλότερη ή υψηλότερη θέση θα προκαλέσει πόνους σε γόνατα και κλειδώσεις και πόνους στην περιοχή του καβάλου και του προστάτη αντίστοιχα.
Ασφαλίζουμε το λαιμό σέλλας σε αυτή τη θέση καθώς έχουμε τελειώσει με τη ρύθμιση του κάθετου άξονα.
Επόμενο βήμα είναι να δούμε το "εμπρός-πίσω". Για ακόμα μια φορά θα κάνουμε ανάποδα πετάλι μέχρι να είναι ο δισκοβραχίονας παράλληλος με το έδαφος και να κοιτάζει προς το εμπρόσθιο μέρος του ποδηλάτου.
Εδώ θα πρέπει να μετακινηθεί η σέλλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε εάν υποθέσουμε ότι τραβάμε μια κάθετη νοητή γραμμή από το γόνατο μας, αυτή να περνά από τον άξονα του πεταλιού.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πόσο άνετα θα είμαστε στην θέση οδήγησης μας.
Ρυθμίστε τη σέλλα σε τέτοια θέση ώστε πέρα από τη νοητή κάθετη γραμμή να είστε άνετα όταν κρατάτε το τιμόνι και να μην ασκείτε μεγάλη πίεση στα χέρια σας.
Ασφαλίζοντας τη σέλλα σε αυτή τη θέση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε την κλίση της σέλλας. Μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας πολύ όμορφης και άνετης βόλτας και μιας βόλτας με πολλούς πόνους ειδικά στην περιοχή του προστάτη. Ξεκινάμε τοποθετώντας τη σέλλα απολύτως παράλληλα με το έδαφος. Από εκεί και πέρα βλέπουμε εάν νιώθουμε κάποια ενόχληση και αναλόγως "παίζουμε" με την κλίση. Συνηθίζεται οι άντρες να έχουν το εμπρόσθιο μέρος της σέλλας ελαφρώς ανεβασμένο ενώ οι γυναίκες ακριβώς το αντίθετο.

4. Όλες οι συμβουλές είναι άχρηστες, εάν δεν αγοράσετε ΑΥΤΟ το ποδήλατο που σας αρέσει πραγματικά!

Απλώς βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει για τις ανάγκες που το χρειάζεστε, καβαλήστε το, σηκώστε ψηλά το κεφάλι και ξεκινήστε το μαγικό ταξίδι στο κόσμο του ποδηλάτου!





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου